sunnuntai 24. elokuuta 2014

VALON PISAROITA

Tuure Kilpeläinen on ihana. Olen paljon kuunnellut hänen tuotantoaan viime aikoina. Tykkään tunnelmista kovasti, tykkään myös artistiolemuksesta. Kaihoisa musiikki on kauhean vetoavaa.

Sain ystävältä ison kassillisen omenoita. Heidän pihapuunsa tuottavat satoa roimasti yli oman tarpeen, ja jakavat sitten näitä kaikille halukkaille. Niin, että viikonloppuna sitten oli ohjelmassa omenahilloamista ja omenapiirakan leipomista. Leipominen on minun lajini, leivon paljon ja mielelläni, enemmänkin leipoisin jos en haluaisi takapuoleni leviämistä jossain aisoissa pitää. Arkielämässä suosin helppoja ja nopeita reseptejä, en oikein piittaa piipertämisestä ja pikkutarkasta väserryksestä, vaan mieluummin teen tyylillä "sekaisin ja uuniin".  Ettei ikinä unohdu, tämä on paras piirakkaresepti ikuna:

NOPEA PIIRAKKA (tätini Marjan ohje)

4dl vehnäjauhoja
2dl sokeria
4tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2dl maitoa
100g voisulaa

omenaa pilkottuna tai marjoja, hedelmiä, mitä itse kukanenkin haluaa, runsaasti.
kanelisokeria omenien päälle maun mukaan

muruseos päälle: 
100 g voita
2dl jauhoja
1dl sokeria

Taikinaa varten sekoitetaan ensin kaikki kuivat aineet keskenään, ja sitten nuo muut joukkoon. Sekoitetaan tömäkällä lusikalla, tätä ei tarvitse mitenkään vatkata, kunhan menevät kunnolla sekaisin. Levitetään isolle uunipannulle leivinpaperin päälle. Näyttää ohuelta, siitä ei tarvitse huolestua. Omenat pilkotaan kuutioiksi ja levitetään suurinpiirtein tasaisesti pohjan päälle, ja täytettä saa olla runsaasti. Kanelisokeria omppujen päälle niin paljon kuin mieli tekee. Muruseoksen pyöräytän yleiskoneella, eli ainekset vain koneeseen ja pyörimään hetkeksi. Voisi nyppiä sorminkin sekaisin, ellei olisi näin laiska. Valmis muruseos ripotellaan omenoiden päälle, ja sitten vain paistetaan, 200 astetta, puolisen tuntia, riippuu uunista, kunnes muruseos on saanut väriä. Vanilja- tai kinuskikastike komppaavat piirakkaa ihanasti. Ja jätski. Nam. Hävisi pellillinen taas hujauksessa. :)

S


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti